Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Meest gestelde vragen

 

Gaat het dieet niet ten kosten van mijn spieren?

Elk programma voor gewichtsverlies gaat samen met enig verlies van spierweefsel. Dit is onvermijdelijk (ongeacht welk dieet je ook kiest uit de duizenden die er bestaan). Om dit tot een minimum te beperken, hebben de Cambridge programma's een uitgebalanceerde samenstelling, waar veel onderzoek naar is gedaan. De producten bestaan uit hoogwaardige eiwitten en voldoende koolhydraten om te voorkomen dat het lichaam overgaat op het aanspreken van de eiwitweefsels.

Het is wel van belang dat je tijdens het volgen van bijv. het Cambridge Stap 1 programma niet intensief gaat sporten, omdat je lichaam dan veel meer brandstof nodig heeft en hiervoor de hoeveelheid beschikbare koolhydraten niet toereikend is; je lichaam zal dan zijn brandstofbehoefte proberen te bevredigen met de eiwitweefsels in het lichaam en spierafbraak zal in een dergelijk geval het gevolg zijn. Hiermee kan iemand ook gezondheidsrisico's lopen.

Het is belangrijk om hierbij op te merken dat intensief sporten niet bijdraagt aan gezond gewichtsverlies, maar dat dit het gewichtsverlies eerder tegenwerkt. Er bestaan veel ervaringen van dat het afvallen niet meer lukt en men zich slap en lusteloos gaat voelen bij te intensief sporten. Het lichaam kan zich dan niet meer herstellen van de sportieve inspanning.

Het beste advies is: elke dag minstens een half uur matig intensief bewegen, door bijvoorbeeld een stevige wandeling, of door te gaan zwemmen of fietsen (bij ernstig overgewicht is dit laatste meer aan te raden om de gewrichten te ontlasten).
Daarnaast is het goed om een levensstijl aan te nemen waarbij je de hele dag door kunt bewegen. Voorbeelden hiervoor zijn: op de fiets naar het werk; als je met de auto moet, de auto wat verder weg parkeren, zodat je de gelegenheid hebt om een stuk te wandelen; de trap nemen in plaats van de lift; naar een collega toelopen in plaats van mailen of bellen; boodschappen op de fiets doen.
Het is gezonder om alles de hele dag door zo veel mogelijk bewegend te doen, dan om elke morgen een half uur flink stevig te wandelen en de rest van de dag achter de computer en de t.v. door te brengen.
Er bestaan veel onderzoeken die uitwijzen dat dit een gezonde uitwerking heeft op algeheel welbevinden, een gezond functioneren van hart en longen en bevorderlijk is voor het in stand houden van het spierweefsel.

 

Heb ik met het Cambridge weight plan extra vitamine nodig?

Veel dieetprogramma's bevelen vitaminesupplementen aan. Cambridge Stappenplan is echter zorgvuldig samengesteld en verstrekt een compleet voedingspakket, met alle aanbevolen dagelijkse hoeveelheden aan vitaminen, mineralen en spoorelementen. Niet alleen de voeding is compleet, er is ook een perfecte balans tussen proteïnen, koolhydraten en vet. Extra vitaminen of mineralen zijn daarom niet vereist.

 

Heeft het dieet invloed op mijn stoelgang?

Elke wijziging in de eetgewoontes resulteert onherroepelijk in een verandering van de verwerking van het voedsel in de ingewanden. Met minder volume in het dieet, zullen er in de ingewanden minder bewegingen plaatsvinden. Vooropgesteld dat u genoeg water drinkt, moet dat geen problemen opleveren.
Sommige mensen hebben problemen met (chronische) constipatie, wat zij ook eten. Voor deze mensen adviseren wij gebruik van een natuurlijke vezel zoals Cambridge Fibre 89 (verkrijgbaar bij de consulent, zonder doktersvoorschrift).
Als vanaf het begin van het dieet wordt gestart met Fibre 89, kunnen alle problemen worden voorkomen. Ook voor mensen die wel eens last hebben gehad van constipatie in het verleden, wordt geadviseerd om direct met Fibre 89 te beginnen. Fibre bestaat uit 89 procent inuline, dat de darmflora stimuleert. Een theelepel Fibre kan 2 à 3 keer per dag worden opgelost in  koffie of thee.

 

Hoe voorkom ik het jojo effect?

Als je eenmaal je streefgewicht hebt bereikt, zul je ervoor moeten waken niet in je oude gewoonten terug te vallen. Het Cambridge afbouwprogramma biedt een geleidelijke overgang naar gewone voeding. In de brochure 'Je gewicht in evenwicht' staan tips en adviezen voor een succes op lange termijn. Gewichtstoename treedt alleen op als je weer voedsel gaat nuttigen dat jouw gewichtsproblemen op de eerste plaats veroorzaakte. Als vuistregel zul je ongeveer 25 calorieën per dag minder moeten eten voor elke kilo die je bent kwijtgeraakt. 

Naast het afbouwprogramma heeft Cambridge ook het Levensstijl Stappenplan ontwikkeld. 

 

Hoeveel gewichtsverlies kan ik verwachten?

Het is onmogelijk iemands gewichtsverlies exact te voorspellen, omdat er geen twee mensen hetzelfde zijn. Geslacht, leeftijd, stofwisselingspatroon, beweging, genen en hormonenpeil zijn allemaal van invloed op iemands mate van gewichtsverlies.

 

Hoe verloopt mijn verdere gewichtsverlies?

Een groot gedeelte van het directe gewichtsverlies bij het volgen van Cambridge Stappenplan in de eerste week is te danken aan het verlies van vocht. Dat komt omdat het lichaam energie in twee vormen opslaat - in glycogeen en in vet. Met elk willekeurig caloriearm dieet gebruikt het lichaam eerst de opgeslagen koolhydraten, vóórdat het overschakelt naar het langzamer stadium van vetverbranding. Opgeslagen koolhydraten werken als een spons: zij slaan maar liefst viermaal hun eigen gewicht op in de vorm van water. Zodoende verliest het lichaam met het opgebruiken van de koolhydraten, tegelijkertijd ook het water. Aangezien water een concrete substantie is en meer weegt dan vet, is het heel normaal in de eerste week van het dieet wat meer kwijt te raken.

Het lichaam raakt in de tweede week en de daarop volgende weken echter niet meer hetzelfde gewicht kwijt. Als de koolhydratenvoorraad eenmaal is uitgeput wordt het gewichtsverlies langzaam minder, omdat het lichaam de vetvoorraad gaat opgebruiken.